Agni, arba virškinimo ugnies principas

Agni, arba virškinimo ugnies principas

Agni yra vienas iš galingiausių, transformuojančių Ajurvedos principų. Jis yra ilgaamžiškumo, gyvybingumo, aukštos pranos arba gyvybinės energijos, geros sveikatos, proto aiškumo ir gerovės paslaptis. Ajurvedos agni principas atsako į jūsų klausimą, kodėl jūsų biuro draugas gali valgyti viską, ko nori, nepriaugdamas jokių papildomų kilogramų, o jūs priaugate tris vos žvilgtelėję į naujausią biuro gimtadienio tortą! Taip yra todėl, kad jie turi stiprią agni arba paprastai sakant stiprią virškinimo ugnį. Šis agni principas labai skiriasi nuo agni arba ugnies elemento sampratos, minimos kaip vienos iš penkių didžiųjų panchamahabhutų. Ir vis dėlto virškinimo ugnis iš ugnies elemento pasiima transformacijos, asimiliacijos ir atsinaujinimo savybes.

Ką daro toji agni?

Pagrindinė agni funkcija yra virškinimas, įsisavinimas, asimiliacija ir maisto pavertimas energija. Kitaip tariant, jos reikia, kad organizmas iš maisto pasisavintų visas maistines medžiagas ir suteiktų jūsų kūnui visapusišką maitinimą. Čia maistas yra ne tik tai, ką valgome, bet ir dvasinės žinios, išmintis ar informacija, kurią gauname per protą ir pojūčius. Mūsų gyvybiškai svarbios fiziologinės ir psichinės funkcijos – nuo ​​maisto virškinimo iki emocijų valdymo, iki jutimų pasaulio patyrimo ir gyvybinės energijos išlaikymo, pozityvumo ir entuziazmo - priklauso nuo agni. Iš esmės, jei agni yra silpnas, jūs neturėsite pakankamai kuro virškinti ir metabolizuoti tai, ką valgote, kad gamintumėte energiją arba tinkamai suvoktumėte pasaulį.

Agni reikalingas:

• Regėjimui ir kitiems pojūčiams suvokti

• Virškinimui

• Kūno temperatūros palaikymui

• Odos švytėjimui

• Pranos arba gyvybinės jėgos išlaikymui, kuris įtakoja tokias teigiamas savybes kaip drąsa, proto aiškumas, intelekto aštrumas, loginis mąstymas

• Gyvybinės jėgos valdyme kvėpuojant ir aprūpinant kiekvieną kūno ląstelę deguonimi

• Tarpląsteliniam ryšiui

• Gyvybingumui, jėgai ir mažinant „ama“ arba toksinų gamybą organizme.



Agni ir keturios metabolizmo būsenos

Kai došos mūsų sistemoje yra nesubalansuotos dėl netinkamo gyvenimo būdo, susikaupusio streso, nesveikos mitybos neatitinkančios jūsų prigimties, reguliaraus teršalų ir stresorių poveikio darbe ir namuose, užspaustų emocijų  - visa tai gali tiesiogiai paveikti agni būseną jūsų kūne. Priklausomai nuo mūsų prigimties ir vyraujančio disbalanso, Agni galima rasti bet kurioje iš šių keturių būsenų, priklausomai nuo to, koks stiprus ar silpnas yra agni principas:

1. Sama agni arba subalansuota medžiagų apykaita: Agni yra subalansuota. Žinokite, kad pasiekėte sveikatos aukso vidurį, jei turite subalansuotą agni arba Sama Agni būseną. Kai agni – transformuojanti ir gyvybę teikianti ugnis jūsų kūne – bus subalansuota, patirsite sveikatą, geresnę medžiagų apykaitą, ramią dvasios būseną, minčių aiškumą ir pozityvu trykštančią asmenybę. 

Žmogus su Sama agni galės lengvai suvirškinti daug maisto. Jo sveikata nebus lengvai pažeidžiama keičiantis orams ar metų laikams. Jis turės kūno proto kompleksą, pripildytą „tedžaso“ (agni / pitta pagrindas), kuris atsakingas už entuziazmą, atskyrimą teisingo ir aštrų intelektą, ojas (gyvybingumą) ir gyvybinę jėgą. Subalansuotas agni reiškia, kad jie patirs daugiau pasitenkinimo ir palaimos gyvenime, taip pat turės stiprų imunitetą.

2. Vishama Agni (nereguliarus metabolizmas): Agni yra nesubalansuotas ir nereguliarus. Tai agni būsena, kurią įtakoja Vato perteklius (oro ir erdvės elementai). Vatos pertekliaus savybės kaip šaltis ir mobilumas gali susilpninti agni, o jei ji jau silpna, visiškai numalšinti jos intensyvumą. Tai nestabili agni būsena, kuri gali per daug užsidegti arba visai nusilpti. Turint Visham Agni pasireikš nepastovus apetitas, virškinimo sutrikimai, pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas ar viduriavimas. Galima sausa oda ir burnos džiūvimas. Gali atsirasti sąnarių ir raumenų sutrikimų, taip pat apatinės nugaros dalies problemų. Apie Vishama agni taip pat gali išduoti liežuvio apnašas, nesveiko maisto troškimas, nerimas ir ama formavimąsis.

3. Tikshana Agni (hiper metabolinė būsena): Agni yra pernelyg aktyvi, ugninga. Tai susiję su pažeista Pitta Dosha. Pitta perteklius gali sukelti hipermedžiagų apykaitą, dėl kurios greitai ir nevisiškai virškinama. Per didelis pittos riebumas taip pat gali susilpninti agni. Tikshna Agni sergantis žmogus gali patirti:

• Nenormalus alkis, labai dažnai valgo daug, stipriai trokšta saldumynų

• Rūgštingumas, virškinimo sutrikimai, gastritas arba rėmuo

• Karščiavimas

• Lūpų ir gerklės sausumas ir liežuvio paraudimas arba spalvos pasikeitimas (dažniausiai geltonas/žalsvas)

• Mažas cukraus kiekis kraujyje

• Uždegimai, kepenų skausmas ir opos

• Odos problemos, pvz., karščio bangos, paraudimas ir dilgėlinė.

• Intensyvus pyktis ir/ar dirglumas, nusivylimas; hiperkontroliuojantis.

4. Manda Agni (labai lėta medžiagų apykaita): Agni silpna. Sunki, vėsinanti, tanki Kapha kokybė, kai jos perteklius, gali labai slopinti agni ir paveikti medžiagų apykaitą, virškinimą ir praną. Per didelė pitta ir su pitta susijęs lipnumas ir riebumas taip pat gali sukelti Manda Agni. Manda Agni simptomai:

• Apetito stoka

• Pilvo pūtimas

• Nuovargis

• Dažni šalčio priepuoliai, vidurių užkietėjimas

• Gleivinės išskyros

• Daugybė gyvenimo būdo sutrikimų, tokių kaip hipertenzija, diabetas, svorio padidėjimas ir nutukimas

• Drėgna oda

• Letargija ir energijos trūkumas

• Per daug miego

• Noras viską pasisavinti

• Stiprus potraukis aštriam maistui

• Ama susidarymas, sukeliantis baltą liežuvio spalvą.


Būdai subalansuoti agni

Naudokite žoleles ir prieskonius. Padidės virškinimo fermentų, reikalingų maistui virškinti, išsiskyrimas ir palengvės virškinimas, prieskonių, tokių kaip juodieji pipirai, kardamonas, kajenas, cinamonas, kumynai ir saldymedis, naudojimas maiste taip pat gali padėti suaktyvinti virškinimo veiklą. 

Šviežiai pjaustyto imbiero arba obuolių sidro acto su citrinos sultimis vartojimas prieš valgį taip pat gali palaikyti agni funkciją. Pankolių sėklos yra dar vienas galingas karminatorius, kuriuo galima pasikliauti sumažinant Vata pertekliaus poveikį tinkamam virškinimo ugnies veikimui. Asafetida mažina vidurių pūtimą ir gerina virškinimą bei maistinių medžiagų pasisavinimą organizme. 

Venkite labai riebaus, aštraus ar karšto maisto. Labai riebus, aštrus ar karštas maistas gali dar labiau pabloginti pitą ir sukelti padidėjusį rūgštingumą arba opas skrandžio gleivinėje. Įsitikinkite, kad jūsų maistas yra kartaus, saldaus ir sutraukiančio skonio. Tai padeda pažaboti virškinimo ugnies perteklių.

Gerkite virškinimą skatinančias arbatas ir sultis. Mėta yra puikus draugas, valdantis agni perteklių. Taip pat galite išbandyti žaliąją arba kiaulpienių arbatą, kad subalansuotumėte agni.

Valgykite lengvą ir lengvai virškinamą maistą. Valgydami daugiau satviškų, lengvų, spalvingų, tačiau lengvai virškinamų patiekalų, galite sustiprinti virškinimo ugnį. Kuo sunkiau virškinamas maistas, tuo daugiau agni sunaudojama šiame procese. Ilgą laiką pervargusi virškinimo sistema ilgainiui gali susilpninti agni.

Valgykite sąmoningai. Sąmoningai suvalgius kiekvieną maisto kąsnelį, išsiskiria virškinimo fermentai, kurie padeda sklandžiau ir greičiau virškinti maistą. Taip pat visapusiškas dėmesys valgymui suteikia energijos agni centrams visame kūne.

Nepersivalgykite. Ajurvedos ekspertų teigimu, valgant mažesnes maisto porcijas, kurių užtenka užpildyti skrandžiui ir palikti maždaug trečdalį erdvės orui, yra idealus maisto kiekis stiprinti agni.

Venkite maisto ir gėrimų, kurie slopina agni. Tai yra šalti gėrimai, kofeinas arba sunkus maistas, pavyzdžiui, mėsa, parduotuvėje pirktas sūris ar grybai. Jie gali susilpninti agni.

Negerkite vandens iš karto po valgio. Vandens gėrimas iš karto po valgio gali visiškai nuslopinti virškinimo ugnį, todėl jums bus daug sunkiau virškinti maistą.

Virškinimo trakto detoksikacija ir valymas. Holistinis virškinimo detoksikavimas, arba išvalymas, atkuria kūną ir protą, išvalo organizmą nuo ama ar per tam tikrą laiką susikaupusių toksinų, atitaiso žalą ir dar kartą suaktyvina agni. Valymo terapija, tokia kaip Virechna, apima specialią dietą, kuri yra lengva ir labai lengvai virškinama, kartu su Abhyanga – šilto aliejaus masažais, kurie palengvina toksinų pašalinimo procesą. Detoksikuoti virškinimo sistemą būtina, nes ama arba toksinai yra agni priešingybė. Kuo mažiau toksinų jūsų kūne, tuo geriau agni veiks. Jūsų sistemoje sukaupta daugiau ama gali trukdyti agni intensyvumui ir sulėtinti medžiagų apykaitą.

Namuose kartą per savaitę laikykitės vaisių arba grikių dietos. Pasninkas kartą per savaitę, pagrįstas jūsų unikalia jūsų prigimtimi, suteikia jūsų virškinimo sistemai taip reikalingo poilsio ir atgaivina agni.

Pranajama arba gilus kvėpavimas. Panašiai kaip lauže, kai pučiate į ugnį, kad ji vėl užsidegtų, kai ji užges, daugiau deguonies tiekimas į kūną turi tokį patį poveikį mūsų virškinimo ugniai. Pranajamos, tokios kaip alternatyvus kvėpavimas šnervėmis, Sheetali (vėsinantis kvėpavimas) arba Bhastrika (dumplių kvėpavimas), gali padėti ištaisyti specifinius došos disbalansus jūsų sistemoje, dėl kurių sutriko agni.

Dabar, kai žinote, koks svarbus agni principas yra jūsų bendrai gerovei, skirkite laiko ir išsiaiškinkite, kokia stipri ar silpni yra agni jūsų kūne ir ką galite dėl to padaryti.

Grįžti į tinklaraštį