Yra daugybė žmonių, kurie nerimauja ar turi pakankamai vit. B12 ir ką jie gali dėl to padaryti.
Tai labai ypatingas vitaminas, nes iš visų B grupės vitaminų, B12 gali būti kaupiamas kūne. Šis vitaminas vaidina labai svarbią rolę sveikatos palaikyme. Jis būtinas smegenims, stipriam imunitetui. Jis yra kaip elektrinė, jis dalyvauja DNR gamyboje ir palaiko neuronų ir eritrocitų sveikatą. Taigi jis veikia daugybę organizmo funkcijų.
Kai atsitinka vit. B12 trūkumas – atsiranda būdingi simptomai. Jūs jausite nuovargį, nepakankams įkvėpimas (shortness of breath). Daug simptomų susiję su anemiją, kaip nuovargis, silpnumas, išbalusi oda. Taip pat simtomai, susiję su nervų sistema, kaip atminties sutrikimai, dilgčiojimas rankose, raumenų silpnumas, drebulys kūne, pusiausvyros sutrikimai, silpnumas. Taip pat gali sukelti liežuvio skausmus, krūtinės skausmą, sulėtėjusią kalbą ir net širdies ligų riziką.
Kai nukrinta B12 lygiai, sutrikdomas ląstelių dalijimasis, neurologinės, raumenų funkcijos sutrinka.
Kokios gali būti trūkumo priežastys?
Viena tai nepakankama dieta. Jei valgote maistą, kuriame nėra pakankamai B12.
Be maisto B12 taip pat gaminamas mūsų žarnyne. Taigi, valgydami bet ką, kas gali neigiamai paveikti žarnyno sveikatą – galime sumažinti šio vitamino gamybą ir įsisavinimą.
Jei žarnynas nėra sveikas, net valgant B12 turintį maistą ,kūnas nesugebės jo tinkamai įsisavinti.
Taip pat žarnyno operacijos, Krono liga, uždegiminė žarnynų liga, disbakteriozė gali sukelti B12 trūkumą. Taip pat kai kurie medikamentai – pvz. Turintys daug estrogeno, kaip geriami kontraceptikai. Ilgai vartojant – B12 koncentracija gali sumažėti.
Kaip galime sau padėti?
Pirma, pagerinkite savo mitybą. Rū[inkitės ,kad dietoje būtų produktų, turinčių B12. B12 šaltiniai yra pienas, jogurtas ,sūris, panyras (šviežio pieno sūris). Taip pat b12 randama pilnuose grūduose. Jei valgote pilnagrūdžius ryžius ar kviečius ir ypač jei jie šiek tiek fermentuoti - jūs gaunate b12.
Daržovės ir vaisiai yra žinoma mažiau B12 turintys produktai. Bet vis tiek kviečiuose, špinatuose, kai kuriuose grybuose, bulvėse, bananuose, uogose yra nedidelė B12 kiekis.
Ir mums nereikia labai daug B12. Kasdienė norma yra 2,4 – 3 mcg. Net esant nėštumui užtenka iki 3 mcg. Jis kaupiamas kepenyse, atsargos 4 – 5 metams. B12 yra tirpus vandenyje vitamiinas. Kitaip negu riebaluose tirpūs vitaminai, jis nesikaupia kūne ir nesukelia problemų. Jo perteklius pašalinamas su šlapimu. Todėl net jei vartosite daugiau vitB12 – jo perteklius bus pašalintas.
Jei turite paminėtas ligas – piriausia reikia gydyti tas ligas ir tik tuomet B12 įsisavinimas gali pagerėti.
Tik per mityba galimai bus nepakankamas poveikis.
Kaip ajurveda mato visa tai?
Bet kokio vitamino absorbcija yra susisjusi su žarnų intelektu. Žarnų intelektas susijęs su Vata. Jei turite Vatos disbalansą jūsų žarnyno intelektas yra paveikiamas. Tokiu atveju medžiagų įsisavinimas nevyksta tinkamai .Todėl įsitikinkite ar neturite Vatos disbalanso ir ar jis neveiukia būtentarnyno sistemos. Tą galime išsiaiškinti per pulso diagnostika – koks kūne disbalansaas ir kurią sistemą jis veikia. Išsiaiškinkite tai ir pasirūpinkite Vata došos balansu – tuoomet jūsų B12 trūkumas bus paveiktas iš esmės.
Ypatingai naudiingas fermentuotas maistas, pirma nes jis kupinas probiotikų, taip pat gerų pakterijų žarnyne dėka gerėja B12 absorbcija žarnyhe.
Ką galite padaryti, įtraukite į savo dietą visus paminėtus produktus. Jums nereikia daug pieno produktū, šiek tiek jogurto, mažas puodelis pineo, truputis sūrio du kartus per savaitę. To pakanaka pakelti jūsų B12 kieko kūne.
Ir galite pasigaminti ypatingą ajurvedos receptą B12 pakelti.
Išvirkite raudonus arba juodus ryžius. Išvirkite juos gerai, nei jie ilgai verda. Išvirkite 2 valg. Šaukštus. Išvirkite gerai ir nenupilkite vandens.
Pridėkite 2 arb. Š naminio jogurto, naminės varškės į tuos ryžius ir palikite nakčiai.
Kita ryta jie bus šiek tiek fermentuoti. Tą galima padaryti kaip smoothie. GLIME įdėti prieskonių – kumino, druskos, imbiero. Bus sūrus smootie. Jei norite saldaus – jaggery. Bet su pieno produktais geriau sūrus skonis. Nerbeny labai mėgstate saldų. Keikvieną ryta gerkite tokį smoothie ant tuščio skrandžio. Gerkite iš eilės 45 dienas ir pamatysiste didelį skirtumą savo B12 kiekyje.
Pasitikrinti B12 yra gera mintis, nes kadangi yra jo atsargos kepenyse, pririek daug metų, kad išsryškėtų B12 trūkumo simptomai kūne.