Šiandien mokslininkai atranda naujų sąsajų tarp maisto, virškinimo ir tam tikrų susirgimų, tokių kaip autoimuninės ligos (reumatoidinis artritas ar psoriazė), autizmas, ADHD, alergijos ir tam tikri kiti degeneraciniai sutrikimai, kurių dauguma turi vieną bendrą problemą. – uždegimas.
Uždegimas yra organizmo atsakas į autoimunines, metabolines ir patogenines invazijas, ir nuolat trunkantis kūne silpnas uždegimas yra susijęs su ilgu ligų sąrašu. Tinkamo maisto su tinkamomis žolelėmis ir prieskoniais vartojimas gali padėti valdyti ir sumažinti šiuos silpnus uždegimus kūne. Tam tikri prieskoniai, minimi senovės Ajurvedos tekstuose, gali padėti išgydyti virškinimo problemas, tokias kaip rėmuo, vidurių užkietėjimas, virškinimo sutrikimas ir pilvo pūtimas.
Atlikti šiuolaikiniai moksliniai tyrimai taip pat patvirtina prieskonių virškinimą skatinantį poveikį. Tam tikri prieskoniai pagerina virškinimą, gerindami kepenų funkciją išskirti tulžies rūgštis ir fermentus, tokius kaip kasos lipazė, proteazė ir amilazė. Amilazės padeda virškinti krakmolą organizme, o lipazė padeda virškinti riebalus. Tulžies rūgštys padeda virškinti ir pasisavinti riebalus. Prieskoniai taip pat padeda sutrumpinti vadinamąjį „maisto tranzito laiką“ virškinimo trakte. Kai maistas lėtai juda virškinamuoju traktu tai gali sukelti vidurių užkietėjimą, taip pat kuo ilgiau maistas išlieka sistemoje, jis yra labiau linkęs į bakterijų atakas.
Pažvelkime į kai kuriuos iš šių prieskonių!
Imbieras
Šiame Azijos šalyse plačiai naudojamame prieskonyje gausu fenolinių junginių, kurie ramina ir gydo virškinimo sutrikimus, skatina seilių išsiskyrimą ir skatina tulžies gamybą. Tyrimai parodė, kad imbieras skatina lipazės sekreciją. Imbieras taip pat padeda atpalaiduoti žarnyno raumenis, mažina skrandžio spazmus ir sutrumpina maisto gabenimo laiką. Tai taip pat padeda sumažinti pilvo pūtimą. Taip pat žinoma, kad imbieras padeda susidoroti su pykinimu ir rytiniu pykinimu pacientams, kuriems taikoma chemoterapija. Imbieras naudojamas Azijos virtuvėje, siekiant sumažinti vata (oro elementą), kurią gali išbalansuoti tam tikrų produktų, kaip bulvės, ankštiniai, sausas maistas, vartojimąs.
Kaip vartoti imbierą
Ryte imbiero įdėkite į žolelių arbatą, kad paskatintumėte virškinimą.
Susmulkintą imbierą kelias minutes pavirinkite vandenyje, nukoškite ir pasigardinkite su citrina.
Kalendra
Kalendra gaunama iš populiarios Indijos žolės kalendros sėklų. Ji naudojama kulinarijoje tūkstančius metų, siekiant pagerinti virškinimą. Galite ją vartoti tiek sėklų, tiek žolelių pavidalu, tačiau teigiama, kad sėklos turi daugiau naudos virškinimui. Kalendra taip pat mažina pilvo pūtimą, padeda sumažinti skausmą pilve ir didina apetitą. Ji gali būti naudinga gydant dirgliosios žarnos sindromą dėl savo antispazminių savybių. Kalendroje gausu antioksidantų, kurie padeda kovoti su oksidaciniu stresu. Tai gali padėti sumažinti cukraus kiekį, taip pat padėti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį. Yra žinoma, kad kalendra detoksikuoja organizmą nuo kenksmingų toksinių medžiagų ir metalų, tokių kaip švinas.
Kaip naudoti kalendrą
Kalendra plačiai naudojama marinuojant, gaminant troškinius. Taip pat puikiai dera su sriubomis, šviežiomis salotomis. Kalendrų sriuba gali daryti stebuklus sutrikus virškinimui. Kalendra taip pat gali būti naudojama karštuose ir aštriuose patiekaluose, nes kalendra turi vėsinantį poveikį, kuris neutralizuoja aštrius prieskonius. Išgėrus 2 šaukštelius šviežių kalendros sulčių tuščiu skrandžiu kiekvieną rytą padės virškinimui.
Kumynai
Kumynų sėklos dažnai naudojamos kaip naminė gydymo priemonė sprendžiant virškinimo problemas, tokias kaip pilvo pūtimas ir dujos. Kumynai taip pat turi priešuždegiminių savybių, kurios padeda susidoroti su uždegiminės kilmės virškinimo problemomis. Kumynai gali padėti paskatinti virškinimo fermentų sekreciją ir pagreitinti virškinimą, aktyvindami tulžies rūgščių išsiskyrimą.
Kaip vartoti kumynus
Pradėkite nuo 1 šaukštelio. kumynų miltelių su šiltu vandeniu kiekvieną dieną, praėjus pusvalandžiui po valgio.
Taip pat galite 2 arbatinius šaukštelius kumynų pamirkyti stiklinėje vandens ir palikti per naktį. Gerkite vandenį su išmirkusiomis sėklomis tuščiu skrandžiu. Taip pat galite kramtyti kumynų sėklas.
Skrudintų kumynų miltelius galima naudoti su jogurtu, sriubomis, salotomis.
Ciberžolė
Indiškas maistas yra nepilnavertiškas jei jame nėra ciberžolės. Jis ne tik suteikia spalvą, bet ir turi daugybę gydomųjų savybių. Jame gausu antioksidantų, jis yra antivirusinis, antibakterinis, priešgrybelinis, priešuždegiminis, priešvėžinis ir antimutageninis. Kurkuminas yra aktyviausias ciberžolėje esantis junginys, kuris yra atsakingas už daugumą šių savybių. Galingi ciberžolėje esantys antioksidantai gali padėti detoksikuoti kepenis ir kovoti su laisvųjų radikalų daroma žala.
Ciberžolė visuomet naudojama gaminant karius dėl skonio ir spalvos, kurį suteikia patiekalui. Tačiau ji taip pat vaidina svarbų vaidmenį dėl savo virškinimą stimuliuojančio poveikio.
Kaip vartoti ciberžolę
Mūsų kūnai nelabai gerai pasisavina ciberžolę ir kurkuminą. Jie greitai metabolizuojami kepenyse. Norėdami padidinti absorbciją ir maistingumą, galite jį vartoti su piperinu, kurio yra juoduosiuose pipiruose ir čili.
Gardinkite ciberžole tofu arba daržovių troškinius, ypač šakniavaisių, tokių kaip bulvė ir žiediniai kopūstai. Taip pat galite įdėti į ryžius ar plovą dėl spalvos ir skonio.
Ciberžolės šaknis gali puikiai derėti su spaudžiant įvairias sultis. Taip pat galite naudoti maltos ciberžolės miltelius. Kokosų pienas kartu su ciberžole ir medumi sukuria puikų auksinio pieno receptą.
Ožragė
Vaistinės ožragės sėklos gali būti tikrai naudingos kovojant su skrandžio uždegimu, rūgštingumu, apetito praradimu ir rėmens problemomis. Ožragė pagreitina medžiagų apykaitą ir gali padėti mesti svorį. Ji prisotinta antioksidantais ir skaidulomis, padeda detoksikuoti organizmą, taip pastiprina virškinimo ugnį. Vaistinės ožragės taip pat naudingos kovojant su vidurių užkietėjimu ir skrandžio opomis.
Kaip vartoti ožragę
Tiesiog per naktį pamirkykite vandenyje 1 arbatinį šaukštelį ožragės sėklų. Ryte sėklas nukoškite ir išgerkite kartu su vandeniu, kuriame mirko. Taip pat galite gerti ožragės arbatą, kuri padeda atsikratyti vidurių užkietėjimo problemų. Prieš tai rekomenduojame individualiai pasitarti su Ajurvedos gydytoju dėl virškinimo problemų.
Cinamonas
Tai dar vienas prieskonis, kurį žmonės linkę įsimylėti. Nesvarbu, ar mėgstate jį savo arbatoje, ar gardinate košes, desertus - cinamonas nepalieka abejingų. Tai yra prieskonis, kuriame gausu sveikų junginių, įskaitant polifenolius, antioksidantus ir cinamoninę rūgštį. Yra žinoma, kad cinamone esantis cinamelio aldehidas padeda subalansuoti cukraus kiekį kraujyje, nes padidina gliukozės absorbciją. Cinamomo poveikis pagal ajurvedą yra šildantis, jis gerina virškinimą, mažina vidurių pūtimą ir su tuo susijusį pilvo skausmą, yra naudingas gydant viduriavimą, dispepsiją, ir pagerina kepenų veiklą.
Cinamono arbata yra neįtikėtinai naudinga gydant virškinimo problemas ir gerinant apetitą.
Ajwain arba šventkmynio sėklos
Jei Indijoje pasiskūsite dėl skrandžio skausmo, tikėkitės, kad dauguma jums patars išgerti indiškojo šventkmynio nuoviro. Kiekvienas Indijos namų ūkis vertina šį supergalias gydyti sudirgusį virškinamąjį traktą turintį prieskonį. Tai padeda beveik akimirksniu atsikratyti padidėjusio rūgštingumo ir prasto virškinimo.
Ajwain turi timolio, kuris skatina skrandžio sulčių, kurios palaiko geresnį virškinimą, sekreciją. Šventkmynio sėklų ekstraktai gali būti naudingi kovojant su stemplės opomis arba žarnyno žaizdomis.
Kaip naudoti šventkmynio sėklas
Norėdami pagaminti ajwain nuovirą, paskrudinkite du šaukštelius ajwain sėklų ant silpnos ugnies, kol pajusite skrudintų žolelių kvapą. Užvirinkite 200 ml vandens. Į jį įpilkite skrudintas ajwain sėklas ir žiupsnelį druskos. Nukoškite vandenį ir gurkšnokite!
Šventkmynio sėklomis galite gardinti sunkesnį, keptą maistą – geriau virškinsite.
Pankolių sėklos
Pankolių turi daug skaidulų, kurios padeda išvalyti virškinimą ir labai tinka, jei turite jautrią virškinimo sistemą. Šios sėklos turi estragolio, anetolo ir fenchono, kurie turi antispazminių ir priešuždegiminių savybių.
Ajurvedoje viena iš unikalių pankolio savybių yra ta, kad jo sėklos skatina virškinimo ugnį, nepakeldamos pita došos (ugnies elementas). Tai visas tris došas balansuojantis prieskonis, padedantis kovoti su vatos pertekliumi.
Kaip naudoti pankolio sėklas
Pankolių sėklos nuo amžių buvo naudojamos kepant duoną, sriubas, saldumynus, raugintus kopūstus, tačiau viena sveikiausių jo formų yra pankolių arbata. Dėl vėsinančių savybių ir saldaus kvapo pankolių galite dėti ir į kitas žolelių arbatas.
Populiari Azijos tradicija – po valgio kramtyti pankolių sėklas, kad maistas būtų greičiau ir geriau virškinamas.
Linkime gero virškinimo ir naujų skonių atradimų.